La planta d’enriquiment del biogàs, impulsada conjuntament pel Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera, contribueix al desenvolupament del biometà a Catalunya.

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera han estat guardonats amb el Premi Innovació Bioenergia atorgat pel Clúster Bioenergia Catalunya en el marc de la celebració de la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social, que va tenir lloc el passat dijous, 9 de maig, a l’Auditori de l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) de Barcelona. El premi reconeix el paper del projecte BioVO en l’impuls i l’ús de la bioenergia a Catalunya mitjançant la generació de biometà a través de l’aprofitament de part del biogàs que es genera en els processos de tractament a la Planta de Digestió Anaeròbica i de Compostatge del Consorci per a la Gestió dels  Residus del Vallès Oriental i de depuració d’aigües residuals i digestió anaeròbia dels llots de depuració a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) Granollers del Consorci Besòs Tordera, contribuint així a la descarbonització en matèria d’energia.

Pere Rodríguez, president del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, ha afirmat que “aquest premi és un reconeixement a l’aposta conjunta del Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental i el Consorci Besòs Tordera pel foment de la bioenergia a la comarca mitjançant la generació de biometà amb l’objectiu de contribuir a la descarbonització de l’economia gràcies a la producció d’aquest gas renovable”.

En el moment del lliurament, Òscar Sierra, president del Consorci Besòs Tordera, ha agraït el premi als organitzadors i al jurat, i l’ha dedicat al “gran equip de professionals i tècnics dels dos Consorcis que han fet possible que avui el BioVO sigui una realitat”. “Continuarem treballant per contribuir a la descarbonització en matèria energètica i per fer de les nostres instal·lacions equipaments sostenibles i generadors de recursos”, ha conclòs.

Jordi Serra, president del Clúster Bioenergia Catalunya, ha destacat la importància temàtica d’aquest any: “’La bioenergia no és només una font d’energia sostenible clau, sinó que també és un motor per a la creació d’ocupació i per al desenvolupament econòmic al nostre país. Des de la generació de llocs de treball en àrees rurals, promovent l’arrelament al territori, fins a la creació de noves ocupacions en els processos de valorització dels recursos i la seva transformació en energia i productes innovadors. La bioenergia impulsa un creixement bioeconòmic i diversificat que enforteix la nostra societat i protegeix el nostre entorn. La II Nit de la Bioenergia serà una oportunitat per explorar aquests aspectes i promoure la col·laboració en el desenvolupament d’un futur més sostenible per a Catalunya”.

Projecte pioner

Des de la seva entrada en funcionament i fins a data 10 de maig, BioVO ha produït uns 622.000 Nm3 de biometà, l’equivalent a la producció d’energia per escalfar prop de 900 llars. Si tenim en compte que una llar tipus consumeix una mitjana anual de 7.000 kWh (és a dir, 700 Nm3/any) en calefacció de gas, podem afirmar que amb només dues hores de funcionament de BioVO es genera el gas necessari per escalfar aquesta llar durant tot un any, i en un any de funcionament subministrarà gas renovable per a 4.000 llars.

La instal·lació de la planta d’upgrading permet introduir a la xarxa de gas natural un mínim de 5,2 GWh/any, i reduir l’empremta de carboni d’ambdues instal·lacions en 1.161,3 tones l’any, l’equivalent a l’efecte beneficiós de plantar 2.322 arbres autòctons mediterranis.

El projecte, amb un cost de 2.775.000 euros, ha rebut una subvenció d’1.012.945 euros per part de l’Institut para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE) a través dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea (FEDER) en tractar-se d’una iniciativa que afavoreix l’economia baixa en carboni i, per tant, un creixement sostenible.

El projecte BioVO és un exemple de col·laboració entre administracions i público-privada per donar impuls a l’estratègia europea de descarbonització per asolir una Europa neutre en carboni l’any 2050 tal i com van acordar els països de la Unió Europea en el Pacte Verd Europeu, a la vegada que enforteix la seva independència energètica d’acord al Pla RePowerEU.

Granollers ANUAL upgrading V11

Premis de la Bioenergia

Els Premis de la Bioenergia 2024 reconeixen el paper d’empreses, entitats públiques i privades, que han dut a terme projectes destacables en l’ús i el foment de la Bioenergia a Catalunya, i es convoquen en les modalitats següents:

Premi Actuació Biomassa: Empreses, entitats públiques i privades i ens locals que hagin dut a terme un projecte de biomassa.

Premi Actuació Biogàs: Adreçat a empreses, entitats -públiques i privades- i ens locals que hagin dut a terme un projecte de biogàs.

Premi Innovació Bioenergia: Empreses, entitats -públiques i privades- i ens locals que hagin dut a terme alguna actuació o projecte empresarial innovador en l’àmbit de l’ús de la bioenergia.

Premi Trajectòria: Persones que s’hagin distingit per ser un referent en l’àmbit de la bioenergia.

El jurat està format per Jordi Serra, president del Clúster Bioenergia Catalunya; Raimon Mariné, coordinador de la Comissió de Biomassa del Clúster Bioenergia de Catalunya; Màrius Aguirre, coordinador de la Comissió de Biogàs del Clúster Bioenergia de Catalunya;  Mercè Rius, ex directora de l’ICAEN i experta en sostenibilitat; Mònica Usart, física i meteoròloga a RAC1 i RAC105; Marta Morera, directora de l’Institut Català de l’Energia; Xavier Flotats, Professor Emèrit de la Universitat Politècnica de Catalunya; Lluís Pinós, president de la Comissió d’Energia del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya; i Esther Galdámez, responsable de Comunicació del Clúster Bioenergia de Catalunya, que actua com a secretària.